ELJUGA d.o.o.

Dalekih 50-ih godina 20-og stoljeća obitelj Eljuga, Mihovil i Drina započeli su s kućnom proizvodnjom svijeća. Godine prolaze, a tehnologija i gospodarstvo se razvijaju, a mala obiteljska manifaktura iz rodnih Drinovaca prelazi godine 1964. u Imotski, nakon skoro 40 godina ulaganja truda i  velike ljubavi prema poslu obitelj Eljuga i njihova proizvodnja svijeća dolazi u Makarsku.

Nasljednik bogate tradicije i nadasve vrijednog iskustva u izradi voštanica, najmlađi od šest sinova, Renato Eljuga, početkom devedesetih godina preuzima obrt.

Započinje gradnju suvremenog pogona za proizvodnju, proširuje asortiman, pa se danas tvornica svijeća Eljuga može podičiti s preko 100 različitih artikala. Važan detalj modernog proizvodnog pogona svijeća, izgled i okoliš kojeg upućuju na veliko vrednovanje suvremenih standarda, jest i zaokružena cjelina proizvoda, od izrade plastike do finalnog izgleda.

Svakodnevno usvajajući nove proizvode, uz poseban naglasak na onima za ugostiteljstvo, odnosno, turizam kao važnu gospodarsku granu ne samo Makarske, već i cijele dalmatinske regije i Hrvatske, tvornica svijeća Eljuga iz dana u dan širi svoje tržište. U davna vremena svijeće su se kudikamo manje trošile, iako električna energija nije bila dostupna kao danas. Tijekom godina svijeće su dobile iznimnu uporabnu vrijednost, primjerice i zbog kulturnih i vjerskih običaja, ne samo na ovim prostorima, već i u cijelom svijetu.

Svjesna toga, obitelj je potpuno okrenuta budućnosti proizvodnje svijeća, te namjerava proširiti tržište, povećati proizvodnju i proširiti asortiman u kojem su sada nadgrobni ferali, crkvene svijeće, svijeće za domaćinstvo, svijeće za posebne prigode i blagdane, i suvenir svijeće. Od Drinovaca do Grada pod Biokovom prošlo je više od pola stoljeća. Danas, u novom mileniju svijeće iz tvornice Eljuga omogućavaju ono najbolje – svijetlo koje će Vam uvijek biti dovoljno.